Murkšķu audzētava "Jaunstuči"

Murkšķis ir lielākā zemes vāvere, kas īpaši slavena ar savu ziemas miegu un spalgo svilpšanu

Šobrīd te mīt 20 aprūpējamo, 15 darbinieku, bet trīs ēkas korpusi ir tukši. Pavasarī gaidāms vēl 40 iemītnieku papildinājums, tātad arī jaunas darba vietas.

Mazgātu celtniecības putekļu un ēdienu smarža izsprūk svaigi pārbūvētās ēkas durvīs, un tai seko paši Reģu iemītnieki – pieauguši, sirmi dīvaiņi, kas noilgojušies runāties ar svešiniekiem: "Pa svētkiem atnāca salavecis, tāds ar garu bārdu. Es tev parādīšu savu istabu. Man te patīk. Vai Augulim ir bārda? Man te nepatīk. Es gribu pajautāt, vai pabalsts būs lielāks. Direktore man atņēma TV. Mēs rakām dikti daudz sniega. Varēja kādu lielāku slotu mums iedot." Katram no pansionāta iemītniekiem ir sava rūpe, taču kopīgs ir pārdzīvotais pārcelšanās drudzis, kas acīmredzot vēl nav pārciests. Kopš traģiskā ugunsgrēka, kurā bojā gāja 26 reģieši, pagājuši trīs gadi. Izdzīvojušo atmiņās dzīve pilī šķiet arvien labāka, ja vien cenšas nedomāt par bojā aizgājušajiem draugiem. Istabiņas bijušas lielākas, savi televizori, piemājas saimniecība, kurā ir, ar ko nodarboties. Tagad kādreizējā Gudenieku bērnudārza ēkā nākas pierast pie centrālapkures ērtībām, metāla durvīm ugunssuperdrošībai, lielākas bezdarbības un Eiropas standartu minimālisma, kurā pansionāta iemītnieku personīgās lietas galīgi neiederas. Daces tante savā istabiņā cilā izšuvumus, adījumus, tamborējumus un raizējas, ka tos nedrīkstot pie sienas likt. Skapis jau pilns.

Vēl lielāks kopīgs kreņķis ir televizors. Uz divdesmit cilvēkiem tas ir viens, un vienoties, kādu raidījumu skatīties, esot ļoti grūti. Savukārt istabiņās televizori ir aizliegti, un pat uz radioaparātiem administrācija skatoties šķībi. Pansionāta direktore Dace Kleinberga Neatkarīgajai skaidro, ka televīzija uztverama tikai vienā telpā, turklāt no drošības apsvērumiem televizori istabiņās nemaz nav vēlami. Tam piekrīt arī uz jauno pansionāta telpu atklāšanas ceremoniju atbraukušais labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS). Tikmēr iemītnieki, maliņā nogājuši, mutuļo un briest TV nemieriem. Varbūt kāda kopīga petīcija jāraksta, spriež garā stiprākie, tikai kam?

Līdz ar ministru uz Gudeniekiem vakar atbrauca tik liels skaits dažādu politiķu, ierēdņu un žurnālistu, ka aizēnoja līdzšinējo aktualitāti – bārdaino salaveci. Reģu kādreizējo direktori Irēnu Hartmani sveicēju pūlī nemana, un, visticamākais, viņa nemaz nav te aicināta. Daudzi reģieši Hartmani joprojām atceras ar labu vārdu, kaut gan līdzšinējās tiesu instancēs tieši direktore un viņas vietnieks Andis Sīlis atzīti par vainīgiem traģēdijā. Vēl gan sagaidāma lietas skatīšana Augstākajā tiesā.

Kamēr jaunajos Reģos Gudeniekos vakar turpinājās atklāšanas svinības, pārdesmit kilometrus tālāk īstajos Reģos – mājiņā līdzās pils krāsmatām – Silvija Tetere vērās tās nakts fotogrāfijās. Liesmojošās un baigās. Noliktavas pārzine ar mazdēlu bija pirmie, kas pamanīja sarkanīgu blāzmu pils logos, modināja un rāva laukā no dūmiem pārbiedētos ļautiņus. Bet daudzi jau bija iesprostoti: "Atceros, kā divi tur brēca, kad viņiem virsū uzkrita..."

Silvijas balss aizlūst. Viņa joprojām ir pārliecināta, ka īstais nelaimes iemesls tiesā tā arī nav noskaidrots. Uguns vispirms bija otrajā stāvā, nevis mansardā, kur iemītnieki formāli dzīvot nedrīkstēja. Bet versija par piedzērušos naktssardzi lietā vispār nefigurējot.

Kopš šodienas pils kompleksā Silvija paliek pilnīgi viena, un tas viņu nedaudz biedē. Pils palīgēkās trīs gadus mitušie reģieši aizbrauca 15. decembrī. Silvijas bērni aizbrauc šodien. Turklāt nav vēl zināms, kā beigsies tiesvedība ar Labklājības ministriju. Drīz pēc ugunsgrēka, kad kļuva skaidrs, ka pansionāts te nekad vairs nebūs, viņai pavēlēja izvākties no mājām, kur pavadīts vai viss apzinīgais mūžs. Kad viņa to darīt atteicās, piedraudēja ar policiju. Tagad nodegušo pili ar visām tās neatrisinātajām problēmām un tātad arī Silviju pārņēmusi Finanšu ministrija. Vismaz pieeju ūdens urbumam mirušās pils vienīgajai uzraudzei ir atstājuši, bet par to, vai viņai pienākas arī mājas, tiesa lems pēc pāris nedēļām.



Imants Vīksne Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai

2010. gada 9. janvāris

Jaunumi

16. maijs, 2020

Tas brīdis ir pienācis un beidzot no šodienas murkšķi uzsāk tūrisma sezonu, protams, ievērojot distanci un visus pārējos ieteikumus, lai mēs pasargātu viens otru. Vēlams savu vizīti iepriekš pieteikt, zvanot uz tālruni 26020002. Gaidīsim ciemos!


1. maijs, 2020

Ņemot vērā, ka Latvijā izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar COVID-19 pandēmiju, murkšķu audzētava “Jaunstuči” ir slēgta apmeklētājiem līdz ārkārtas situācijas atcelšanai 2020.gada 12.maijam. Tāpēc murkšķu vērošanas sezona šogad netiks uzsākta ar 1.maiju, kā tas ir bijis citus gadus. Būsim atbildīgi gan pret apkārtējiem, gan arī dzīvniekiem.


14. maijs, 2014

Lauku ceļotājs aicina pilsētniekus uz laukiem 16.-18. maijā, kad notiks akcija "Atvērtās dienas laukos". Tā ir iespēja pavadīt pārsteidzošu nedēļas nogali ar ģimeni, draugiem vai darba kolektīvu, apbraukājot visdažādākās ražojošās saimniecības laukos, lai atklātu sev jaunus – gan interesantus, gan garšīgus lauku labumus.