Murkšķu audzētava "Jaunstuči"

Murkšķis ir lielākā zemes vāvere, kas īpaši slavena ar savu ziemas miegu un spalgo svilpšanu

Savukārt Ņujorkas zoodārza konkurējošais murkšķis Čārlzs Hogs savu ēnu nav redzējis, jo pilsētas mēram Maiklam Blūmbergam neizdevās izvilināt dzīvnieku no ziemas migas, un tas pat mēģināja amatpersonai iekost rokā.

Murkšķa dienu šajā ASV Pensilvānijas štata Panksatonijas pilsētiņā atzīmē jau kopš 1887.gada, bet pakāpeniski tā pārvērtusies par valsts mēroga notikumu.

Murkšķa diena laika gaitā pārvērtusies par ievērojamiem svētkiem, kuros ietilpst dažādas atrakcijas, konkursi un cita veida izpriecas, kuras šogad piesaistīja ap 15 000 interesentu.

Saskaņā ar vācu imigrantu ieviesto tradīciju, ja murkšķis šajā dienā, kas pazīstama kā Sveču diena, iznāks no alas un ieraudzīs savu ēnu, - ziema turpināsies vēl pusotru mēnesi. Ja ēnu saskatīt neizdosies, - pavasaris iestāsies agri. Vācieši sākotnēji murkšķus izmantoja par sezonāliem barometriem.

Murkšķi parasti ap šo laiku pamostas no ziemas guļas, taču zinātnieki domā, ka dzīvnieki izlien no alas pārtikas vai pretējā dzimuma meklēšanai.

Šos svētkus pasaulē populārus padarīja 1993.gada filma "Murkšķa diena" ("Groundhog Day") ar Bilu Mareju un Endiju Makdauelu galvenajās lomās. Šajā filmā galvenajam varonim reportierim minētajā pilsētiņā katru dienu atkārtojas 2.februāris.



2009.gada 3.februāris
Raksts aizgūts nowww.delfi.lv

Jaunumi

16. maijs, 2020

Tas brīdis ir pienācis un beidzot no šodienas murkšķi uzsāk tūrisma sezonu, protams, ievērojot distanci un visus pārējos ieteikumus, lai mēs pasargātu viens otru. Vēlams savu vizīti iepriekš pieteikt, zvanot uz tālruni 26020002. Gaidīsim ciemos!


1. maijs, 2020

Ņemot vērā, ka Latvijā izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar COVID-19 pandēmiju, murkšķu audzētava “Jaunstuči” ir slēgta apmeklētājiem līdz ārkārtas situācijas atcelšanai 2020.gada 12.maijam. Tāpēc murkšķu vērošanas sezona šogad netiks uzsākta ar 1.maiju, kā tas ir bijis citus gadus. Būsim atbildīgi gan pret apkārtējiem, gan arī dzīvniekiem.


14. maijs, 2014

Lauku ceļotājs aicina pilsētniekus uz laukiem 16.-18. maijā, kad notiks akcija "Atvērtās dienas laukos". Tā ir iespēja pavadīt pārsteidzošu nedēļas nogali ar ģimeni, draugiem vai darba kolektīvu, apbraukājot visdažādākās ražojošās saimniecības laukos, lai atklātu sev jaunus – gan interesantus, gan garšīgus lauku labumus.